Bir Metaverse Yapmak

Kendine ait bir metaverse!

Metaverse teknolojisi ile yapılabilecek şeyler konusunda geniş katılımlı zengin bir çözüm kümesi üretilmediği taktirde ne olacağı belli: Bugünün sosyal medya odaklı web sitelerinin yerini gelecekte “metaverse”ler alacak. Böylece “metaverse” teknolojisi de “kötü yola” düşmüş olacak.

Bireylerin ne tür içerikten hoşlandığı ne tür içerikle daha çok zaman geçirdiği gibi “erken dönem” sivil profilleme süreci de bu sayede yeni bir evreye geçmiş olacak: Çok boyutlu sivil profilleme! Bu modelde bireyin metabolizmasına da duygu ve düşüncelerine de “ulaşma” imkânı söz konusu olacak. O gözlük bir kere takılmaya görsün!

Öncelikle: Metaverse denildiğinde işaret edilen şey bir “uygulama” değil “mimari model”dir. Nasıl ki “bina” denildiğinde şu adresteki şu yapı değil de belli kriterlere uyan tüm yapılar kast ediliyorsa, metaverse denildiğinde de söz konusu olan şey belli teknolojik kriterlere uyan dijital bir etkileşim ortamı. Demek ki gelecekte “senin metaverse’ün sana, benim metaverse’üm bana” durumu söz konusu olacak! Bellidir ki o “metaverse”lerden bazılarının milyonlarca hatta milyarlarca müdavimi olacak. Bazılarının ise tek bir ziyaretçisi.

O tek ziyaretçili “metaverse”ler kişinin kendi düşlerinde yarattığı diyarlar olacaktır. Şehir hayatı yaşayan ancak doğa ile iç içe olmayı tercih eden birisi, kendisine ağaçlardan, göllerden, şelalelerden, denizlerden, türlü çeşit kuşlardan oluşan bir metaverse kurabilir. Dilediği zaman da kendisini oraya atabilir! Gelecekte robotlar insanların işlerini ellerinden alıp da onları işsiz bıraktığında bu tek kişilik “metaverse”ler toplumsal infialleri ortadan kaldıracak bir unsur olarak kullanılabilir. Herkes kendi “metaverse”ünden gözlüğünü çıkaramıyor ki sokaktaki isyana katılsın!

Bir yazar. Oturup satır satır kurgu roman yazmak yerine bir metaverse seti kullanarak yeni romanını bir metaverse olarak “yazmak” isteyebilir. Bu durumda okur da bir “metni okumak” yerine “bir resmi okumak” okumak durumunda kalabilir. Yani o “metaverse”e girip, onunla etkileşim kurmak. Roman kahramanları “metaverse”te karşılaşacağı avatarlar olacaktır. Dileyen okur roman kahramanlarına katılıp, romanın gidişatını yönlendirebilir. Ya da hiçbir şeye karışmaz; sadece izler! Belki de geleceğin kurgu yazarı için her yeni “roman” kendi “metaverse”ünün bir başka bölgesinde geçen bir başka macera olacak. Eskiden “Bir gün herkes okuma-yazma bilecek” idi. Gelecekte “Bir gün herkes bilgisayar programcısı olacak”!

Bir belediye başkanı. Yönettiği şehre yapacağı hizmetleri şehrin sakinleri ile birlikte kararlaştırmak isterse “metaverse” teknolojisinden istifade edebilir: “İşte size şehrin merkezindeki meydanın metaverse ortamındaki dijital ikizi. Buyrun, arzu ettiğiniz gibi tasarlayın.” Daha sonra bu tasarımlar belli kriterlere göre değerlendirilebilir ve en uygun olanı fiziksel meydana tatbik edilebilir! Bugün dünyada mimardan çok Minecraft oyuncusu genç var!

Gün gelecek “metaverse” yapmak, bugün bir web sitesi yapmak kadar kolay hale gelecek. Ancak o zamana dek milyarları kendi metaverse ortamına çekmek isteyen global devler tablodaki yerini alacak/almak isteyecek. Ancak unutmamalı; tam da “savaş bitti, kazanan belli” denilen anlarda biri çıkıp kader değiştirebilir. Bizim Mustafa Kemal Atatürkümüz var. Dijital dünyanın da (tam Yahoo kazandı derken ortaya çıkan) Google örneği!

Herkese Bilim Teknoloji Dergisi; “Dijital Kültür” Köşesi (Sayı 335 01.09.2022)

Popüler Etiketler