Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi‘nin düzenlemekte olduğu Bilim ve Teknoloji Konferansları‘nın konuğu olarak 17 Nisan 2019’da yapmış olduğum konuşmada üç önemli konu üzerinde durdum: Doğru-Ötesi (post-truth), Yapay Zeka ve Geleceğin Dijitalleşmiş Meslekleri.

Post-truth dünya ne demek? Yeni mi? İnsanlar neden gerçek yerine onun eğilip bükülmüş hallerini tercih ediyor? Türkçe’de genellikle gerçek-ötesi ifadesiyle tercüme edilen bu kavram aslında objektif gerçek yerine bireyin onu algıladığı hali olan “doğru”nun yozlaştırılmasıyla ilgili. O nedenle de doğru-ötesi demek daha uygun! Hızlanan dijital yaşamda birey artık nesnel gerçeği tespit edecek gücü kendisinde bulamadığından olguları ve kavramları “işine geldiği gibi” yorumlamayı tercih ediyor. Böylesi daha kolay!

Yapay Zeka, büyük veri analizi ve nesnelerin interneti teknolojileri ile birlikte yakın gelecekte yaşamı kökten değiştirecek. Bu çerçevede yetişmekte olan nesiller hangi meslekleri seçerse daha doğru bir karar vermiş olur? Burada temen unsur “makinenin yapamayacağı” şeyleri yapabilecek becerilere sahip olabilmek. Yaratıcılık, inovasyon, eleştirel düşünme gibi.

Yıllardır büyük bir özveri ile bu konferansları organize eden Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Oya Oğuz’a Matematik Bölümü başkanı Prof. Dr. Ömer Oğuz’a ve öğretim üyesi Dr. Nebi Önder’e müteşekkirim!

Yer : Haliç Üniversitesi, Sütlüca Kampüsü, İstanbul
Tarih : 17 Nisan 2019