Güç Seninle Olsun!
Karanlıkla aydınlığın mücadelesinin dokuzuncu randevusu bu Cuma tüm dünyada vizyona giriyor: Skywalker’ın Yükselişi!
Bilim kurgu meraklılarını derinden etkileyen filmlerin başında şüphesiz Star Wars geliyor. 1970’lerde başlayan Yıldız Savaşları Saga’sının dokuzuncu bölümü bugün tüm dünyada gösterime giriyor. Bu bölümün adı Skywalker’ın Yükselişi.
Sagayı yakından takip edenlerin bildiği üzere Star Wars filmleri üçleme şeklinde gerçekleştirilmekte. İlk üçleme Yeni Bir Umut(1977), İmparator(1980) ve Jedi’nin Dönüşü(1983) isimlerini taşıyordu ve bilinenin aksine olayların geçtiği galaktik tarih açısından ilk üç bölümü değil, ikinci üç bölümü oluşturuyordu. O nedenle bölüm numaraları dört, beş ve altıdır. İlk üç bölüm ise orijinal üçlüden onaltı yıl sonra 1999’da 1.Bölüm Gizli Tehlike adıyla yayınlandı. Bunu 2002’deki Klonların Saldırısı (Bölüm 2), 2005’teki Sith’in İntikamı (Bölüm 3) izledi. Bu üçlü 1977’de çıkan dördüncü bölümden 32 sene önce başlar. Yedi, sekiz ve dokuzuncu bölümlerden oluşan üçüncü üçlü ise şöyle sıralandı: Güç Uyanıyor(2015), Son Jedi(2017) ve bu cuma vizyona girecek Skywalker’ın Yükselişi. Bu üçlüdeki olaylar da Jedi’nin Dönüşü adlı altıncı bölümden otuz sene sonra geçmektedir.
O arada filmlerin yaratıcısı George Lucas 2012’de filmlerin telifini elinde bulundurduğu şirketini Disney’e sattı. Disney de dördüncü bir üçlüyü çekmeyi hedeflediğini duyurdu. Bir değişiklik olmazsa bu filmler 2022, 2024 ve 2026 yıllarında vizyona çıkacak. Ancak filmleri kimin yapacağı konusunda pürüzler var.
Kırk yıllık bir süre boyunca tüm dünyada izlenmekte olan Star Wars filmlerini bu denli popüler yapan şey belki de ele aldığı konunun basitliği. İyilik ile kötülüğün mücadelesi. Bu ikilem demokrasi ile diktatörlük arasındaki siyasi mücadele olarak da değerlendirilebilir. Saga ile ilgili değerlendirmelerde bir yanda II. Dünya Savaşı, Almanya ve Hitler’e yapılan göndermelerden diğer yanda Roma İmparatorluğu’yla paralellik arz eden atıflardan bahsedilir. Bu genel temanın yanısıra ikinci bir konu daha mevcut. O da baba-oğul arasındaki zıtlaşma. İlk filmlerde can düşmanı gördüğü Dart Vader’ın babası olduğunu öğrenen Luke Skywalker’ın açmazı bir yanda. Sonraki üçlülerde Han Solo’yu babası olduğunu bile bile öldürmek zorunda kalan Kylo Ren diğer yanda. Her iki örnekte de ortak bir özellik var. Babanın yokluğunu bir başka baba-figürünün doldurması. Bu figür Luke için Obi-Wan Kenobi idi. Kylo Ren için ise Yüce Lider Snoke!
Tüm Star Wars filmlerinde, insanların varlığının oluşturduğu “güç”, aydınlık taraftaki jediler ya da karanlık taraftaki Sith’in Kara Lordu arasında temel mücadele nedenidir. Jediler pek çoktur. Kara Lord genelde sadece bir tanedir. Yanında bir de çırağı yer alır. Bu kara lordlara “Darth” adı da verilir. Böylece karanlık tarafa geçen Luke’un babası Anakin, Darth Vader adını alarak Darth Sidius’un çırağı olmuştur.
Geçen kırk yılda teknolojide müthiş sıçramalar yaşandı. Ancak konunun basitliği nedeniyle olacak Star Wars dört kuşaktır izleyicileri sinema salonlarına doldurmaya devam ediyor. “Uzak, çok uzak bir galakside” geçen bu maceralarda bakalım birbirlerini “güç seninle olsun” diyerek yolaklayan galaksinin şövalyeleri, Jediler, galip gelebilecek mi? Dünyanın son kırk yılına bakarak da bu soru cevaplanabilir!
Herkese Bilim Teknoloji Dergisi; “Dijital Kültür” Köşesi (Sayı 195– 20.12.2019)