Dijital Kültür

Ağ genişlemeye devam ediyor! Bilgi ağı, web ağı, Facebook ya da Linkedin’deki arkadaşlık ağı, bilgisizlik ağı, Twitter’lı takipçiler ağı vb.

Veri ve enformasyon hacmi arttıkça (Google 2008’de bir trilyon web sayfasını indekslemişti) bilgi üretmek de bilgiden istifade etme(nin önemini idrak etmek) de zorlaşıyor. Hatta “bilgi”nin ne olduğu konusunda ortak bir dile sahip olmak bile zor bir hedef haline geliyor…

Bilgi nedir? Peki veri ve enformasyonla bilgi arasındaki fark nerede?

Bu ayrımı yapamayanların “internete düşmek”ten bahsetmesi ne kadar anlamlı? Ya da internetteki “bilgi kirliliğinden” dem vurması?

Ağlar genişledikçe artan şey bilgi değildir – veri ve enformasyondur! Veri ve enformasyonun sürekli arttığı ancak bundan bireyin ya da toplumun istifade edebileceği düzeyde bilginin üretilemediği durumda ortaya “bilgiçlik” ve “cehalet” haliyle de “bilgiçler” ve “cahiller” çıkar.

Çevremizdeki herkes herşeyi biliyor, değil mi? O halde bilgi toplumu olduk derken erdiğimiz murad aslında Bilgiçler Toplumu. Eline sazı alma imkanı bulan bilgiç olur, geriye kalan bizlere de cahil kalmak ve bilgiçlere biat etmek düşer! Oyun buysa ulaşılacak en üst değer olarak bize işaret edilen “bilgiçlik”tir.

Bilgi üreticisi olmak değil mesela!

Bu kitabı oluşturan ve Cumhuriyet Gazetesi Bilim Teknoloji Eki’nde OOOF OFF LINE adlı köşede yayınlanan makaleler dijital kültür ve bilgi toplumu olgularının gelişmesine ve bu sayede DİJİTAL UÇURUMUN KAPATILMASINA katkıda bulunmak amacıyla yazıldı.

ISBN : 978-975-599-166-5
Yayınevi : Beyaz Yayınları
Yayın Tarihi : Ekim 2010
Sayfa Sayısı : 437

Beyaz Yayınları
OdaKitap
KitapYurdu
Babil