Musk Günlükleri

Musk Twitter’daki CEO’luk görevini bırakacağını açıkladı. Yerine “hangi aptal” geçecek?

Elon Musk Twitter’daki CEO’luk görevinden ayrılacağını açıkladı. Bunu yaparken de işine geldiğinde kullanmaktan hoşlandığı Latince deyimin işaret ettiği bilgeliğe sığındı: “Vox populi, vox dei”. Yani “halkın sesi, tanrının sesidir”. Nasıl mı? Twitter’daki CEO’luk görevini bırakacağını açıklamadan önce Twitter üzerinde bir anket başlattı ve insanlara görevi bırakayım mı diye sordu. Kısa süre içinde on yedi milyon kişi anketi cevapladı ve bunların %58’i “bırak” dedi.

Belli ki Musk, CEO’luk görevini bırakmayı zaten kafasına koymuştu. Yaptığı şey bir pazarlama faaliyetiydi. Böylece “eleştiriler nedeniyle bırakmak zorunda” kalmadı. “Twitter kullanıcıları istediği için” bu kararı almış oldu! Oysa özellikle amiral gemisi Tesla’nın son bir yıldaki kayıpları ciddi boyutlara ulaşmış, hisse senedindeki düşüş yüzde altmışı geçmiş durumda. Tesla yatırımcıları bir süredir gerek kapalı kapılar ardında gerekse de sosyal medyada “yurda dön!” çağrısında bulunuyor. Musk belki de eğlenceli sosyal medya dünyasını istemeye istemeye bırakmak ve Tesla’daki sıkıcı işine dönmek zorunda kalacak.

Ancak Twitter’daki aktif görevini bırakmak pek o kadar kolay olmayacak gibi. Anket sonuçlarına verdiği yanıtta Musk, “yerine geçecek kadar aptal birini” bulur bulmaz CEO’luk görevini bırakacağını açıkladı (her ne kadar bazı yorumculara göre aranan aptal çoktan bulunmuş durumda).

Musk’ın kısa süre içinde estirdiği fırtınanın Twitter’a etkileri nasıl olacak? Ortada milyarlarca dolarlık bir yatırım var. Musk 46 milyar beş yüz milyon doların 21 milyar dolarını cepten ödedi. 12,5 milyar doları Tesla hisselerini rehin göstererek buldu. 13 milyar dolarını ise Morgan Stanley yatırım bankasından borç olarak aldı.

Öte yandan Twitter her ne kadar 46,5 milyar dolarlık bir değere ulaşmış olsa da Tesla’nın yanında hala figüran kalıyor. Tesla’nın güncel pazar değeri Twitter’ın neredeyse on katı! O nedenle Tesla yatırımcılarının Musk’tan Twitter yerine Tesla’ya odaklanmasını istemesi oldukça doğal.

Yeni Twitter CEO’su kim olacak? Ortalıkta dolaşan bazı isimler var. Bunların başında Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey geliyor. Bir süre önce Twitter’dan ayrılmıştı ve 2022 boyunca süren Musk-Twitter ilişkisinde Musk’ın Twitter’ı satın almasına olumlu bakmıştı. Dorsey’in son dönemdeki yorumlarına bakılırsa, Twitter’ın başına gelirse yapacağı şey belli gibi. Onu Web3 dünyasıyla uyumlu “yeni nesil” sosyal medya yapmak! Bu da kullanıcının ürettiği içeriğin sahibi olması ve bunu bir blokzinciri üzerinde kriptolu olarak ve merkeziyetsiz şekilde saklar hale gelmesi. Twitter’da Musk erozyonu yaşanırken pek çok kullanıcının geçiş yaptığı Mastodon uygulamasında olduğu gibi. Dorsey buna Web5 diyor. Web2 + Web3. Yani sosyal medya+blokzinciri. Ancak CEO olduktan sonra Musk’ın bazı kararları Dorsey’in de eleştirilerine maruz kaldı. Ayrıca kişilik yapısı açısından da Dorsey’in Musk ile anlaşması pek olası görünmüyor!

Gündemdeki diğer bir isim ise Musk’ın kankalarından Trump’ın damadı Jared Kushner! Trump’ın gelecek başkanlık seçimine girmesini yasaklayan bir karar çıkmazsa belki de Kushner Twitter CEO’su olabilir! Yoksa tüm bu Twitter curcunası Trump’ın yeniden başkan seçilmesini sağlamak için mi? (Not: 1.12.2022 tarihli yazımın son cümlesi şöyleydi: “Fransa ile finali oynayacak takım, aynı zamanda kupanın da şampiyonu olur”)

Herkese Bilim Teknoloji Dergisi; “Dijital Kültür” Köşesi (Sayı 352 29.12.2022)

Popüler Etiketler