Twitter mı, Threads mi?

Meta’nın Threads uygulaması bir saatte bir milyon kullanıcıya ulaştı!

Meta holding (Facebook, Instagram, Whatsapp) Twitter’ı en uygun zamanda vurdu! Ona rakip olacak uygulamayı geçen hafta genel kullanıma açtı. Threads adlı yeni mikro-blog uygulaması bir saat içinde bir milyon, on iki saat için 22 milyon kullanıcıya ulaşarak bir rekora da imza attı. Örnek olması açısından bazı popüler uygulamaların ilk bir milyon kullanıcıya ulaşma süreleri şöyle: Instagram (2,5 ay), Facebook (10 ay), Twitter (2 yıl).

Bu kıyaslama pek de objektif değil. Twitter hizmete başladığında o kadar ıssızdı ki kime ne için ne yazmalı konusunda pek bir motivasyon yoktu. Türkiye’de Twitter’ın popülerliğinin artması biraz da Gezi Parkı olayının ivmelendirme gücüne dayanıyor. Oysa Threads bir açıdan bakıldığında hazıra konuyor. Üstelik arkasında iki milyar kullanıcısı olan bir destek var: Instagram!

Threads uygulamasının bir saat içinde bir milyon ya da on iki saat içinde 22 milyon kullanıcıya ulaşmasında Instagram ile olan canlı bağlantısının da etkisi göz ardı edilemez. Threads’de yeni kullanıcı oluştururken Instagram hesabını kullanan bir kişi, hem dertsiz bir şekilde kullanıcısını oluşturabiliyor hem de Instagram’da takip ettiği-edildiği kullanıcıların Threads hesaplarıyla iletişim içine girebiliyor. Listeden hangilerini Threads’de de izlemek istiyorsa onları seçiyor, o kadar! İşin güzel tarafı henüz Threads’de hesap açmamış kullanıcılar için de açtığında bağlantı yapmak üzere rezervasyon alınıyor. Böylece o hesap ileri bir tarihte Threads’e girdiğinde onu izlemek üzere hazır bekleyen Threads kullanıcılarını kapısının önünde bekler buluyor.

Mesajlaşma sistemlerini uzun zamandır kullanan teknoloji-severler “thread” kelimesinin de köklü bir geçmişe sahip olduğunu bilecektir. Belli bir konu başlığı altında açılan ve cevaplarla dallanıp budaklanan her tartışma “ağacı” aslında bir “thread”dir. “Flood”dan farklı olarak thread ağacındaki içerik farklı kullanıcılar tarafından oluşturulur. Bir youtube videosu altındaki yorumlar ve yorumlara yapılan yorumlar bir thread’dir. Ya da bir tweet ile başlayan ve onu okuyan diğer kullanıcıların o mesaja yazdıkları yorumlar ile o yorumlara yapılan karşı yorumlar bir thread’i oluşturur.

Threads kelimesi bu anlamda ifade özgürlüğü olgusunu cik cik öten mavi kuştan daha iyi tanımlamış oluyor denilebilir. Malum Twitter Twitter olalı Elon Musk’tan çektiği zulümü başkasından çekmemişti. Şimdi piyasada ciddi bir rakip de var. Musk Twitter’ı kafasına uygun bir hale getiremeden kendisini zorlu bir rekabetin içinde buldu. Ki Musk’tan önce Twitter kendi kulvarında kayda değer bir rakip olmadan devam ediyordu (serbest piyasa ekonomisi paradigması söz konusu olduğunda bu bile üzerinde ciddi düşünülmesi gereken bir husus).

Threads ile Instagram’ın simbiyotik ilişkisinin bir de riskli yanı var. Meta camiasını evdeki bulgurdan edecek potansiyelde. Tamam Instagram’ın iki milyar kullanıcısı olduğu söyleniyor ama bunların kaçının aktif olduğunu Threads’e üye olan kullanıcı adetlerine bakarak da tahmin etmek mümkün olacak. Birebir korelasyon kurmak tam sağlıklı olmasa da fikir vermesi açısından bir gösterge olarak!

Herkese Bilim Teknoloji Dergisi; “Dijital Kültür” Köşesi (Sayı 380 20.07.2023)

Popüler Etiketler